בטיחות אש בבתים ובמוסדות: מדריך ציוד מקיף

איזה תחום מעניין אותך?

    בטיחות אש היא אחד הנושאים היותר חשובים, כשזה נוגע לחיי אדם, ויש דרכים רבות ושונות ליישם אותה, בין אם מדובר בבית פרטי או במוסד ציבורי. תקן 1220 מחייב התקנה של מערכות גילוי והתרעת אש במגוון של מבנים, לרבות מבני ציבור, משרדים, מתקנים מסחריים, מבני תעשייה ומלונות, כאשר מערכות אלו כוללות ציוד כיבוי אש מסוגים שונים שמטרתו לאפשר תגובה מהירה במקרה של שריפה כדי להציל חיים ולמנוע נזקים.

    מערכות גילוי אש בסיסיות – מתחילים מהפשוט 

    מערכת גילוי אש בסיסית מורכבת מרכזת מרכזית, המחוברת למערך שלם של גלאים. הרכזת מבקרת באופן רציף את תקינות הגלאים ומקבלת מהם מידע בזמן אמת. כאשר מתקבלת התרעה על סכנת אש, מפעילה הרכזת מיד את מערכות ההתראה שלה, כמו אמצעי התראה קוליים, למשל צופרים, ואמצעי התראה ויזואליים, למשל נורות שמהבהבות. רכזת זו נחלקת לשני סוגים עיקריים: רכזת כתובתית ורכזת אזורית. ברכזת כתובתית לכל גלאי יש כמעין כתובת ייחודית, המאפשרת לו לזהות באופן מדויק את מיקום השריפה. רכזת אזורית, לעומת זאת, מחלקת את המבנה לאזורים ומספקת מידע על האזור שבו התגלתה השריפה. הרכזת מחוברת גם למערכת תקשורת המדווחת באופן אוטומטי לכוחות הכיבוי, וחשוב לציין כי שני סוגי הרכזות נדרשים לעמוד בתקנים מחמירים ולהציע רמת אמינות גבוהה מאד.

    גלאי עשן – סוגים שונים 

    ברשימת ציוד כיבוי אש מהסוג הניתן להתאמה גם במבנים פרטיים, אפשר למצוא את גלאי העשן, המגיעים בסוגים שונים. הנפוצים שבהם הם מסוג יוניזציה או אופטי, המותקנים בתקרות ובלוחות חשמל. גלאים אלה מתבססים על העקרון שהעשן נוטה לעלות כלפי מעלה, ומזהים תודות לכך את נוכחותו באוויר, כאשר צפיפותם במבנה נקבעת בהתאם לתקן 1220 ולהערכת סיכונים. בנוסף, קיימים גם גלאי קרן, המכסים שטחים נרחבים באמצעות קרן לייזר. גלאי הקרן מתריעים כאשר עשן חוצה את הקרן ומפריע לה. לצד אלה, ישנם גלאי חום, המותקנים במקומות עם סיכון גבוה להתלקחות, כמו מטבחים וחדרי גנרטורים. גלאים אלה מכוילים לטווחי טמפרטורה מסוימת ומסוגלים לדווח על כל חריגה. גלאי להבה, לעומתם, יכולים לזהות את להבות האש ולדווח על כך מיידית לרכזת. במקומות מסוימים נעשה שימוש גם, או במקום, בהתקני לחיצה ומשיכה ידניים, המאפשרים לאדם שמזהה את סכנת האש להפעיל את מערכת ההתראה מיידית. 

    גלאי עשן
    גלאי עשן

    מערכות כיבוי אוטומטיות – פתרון מיידי

    עוד ברשימת פתרונות כיבוי אש אפשר למצוא גם מערכות כיבוי אש אוטומטיות, המספקות מענה במקרים של שריפה ומופעלות מיידית עם קבלת התראה ממערכות הגילוי. המערכת הנפוצה ביותר היא מערכת כיבוי בגז Clean Agent FM-200, הידוע כידידותי לסביבה ובעל חיי מדף ארוכים. היתרון של מערכת זו הוא העובדה שהיא איננה משתמשת במים ולכן לא גורמת נזקי רטיבות. היא מתאימה לחדרי שרתים, ארכיונים וחדרי תקשורת, היכן שיש ציוד עדין. מערכת נוספת היא מערכת כיבוי באבקה יבשה, המתאימה לחדרי גנרטורים ושנאים, וכן מערכת כיבוי באבקה רטובה, המיועדת בעיקר למטבחים. בחירת סוג המערכת תלוי בסוג המבנה, השימוש בו והסיכונים הנקודתיים הקיימים במקום.

    מערכות כריזה ותקשורת חירום – התראה מהירה 

    לצד מערכות כיבוי אוטומטיות, מוצעות גם, במסגרת בטיחות אש, מערכות כריזה ותקשורת חירום המאפשרות שליטה מלוחות מרכזיים וכריזה סלקטיבית לאזורים שונים במבנה. מערכות אלו קיימות במבנים גדולים לרוב ובעת זיהוי שריפה, מושמעות הודעות מוקלטות מראש, המנחות את הנוכחים לגבי דרכי המילוט. המערכות מעבירות את אותות השמע בפורמט דיגיטלי על גבי סיבים אופטיים או כבלי נחושת ומציעות איכות שמע גבוהה וחסינות מפני הפרעות למיניהן. בנוסף, קיימת גם מערכת טלפון כבאים לשעת חירום, המאפשרת תקשורת ישירה עם כוחות ההצלה. בעזרת המערכת יכולים הכבאים לתקשר עם הנמצאים באזורי הסכנה ולתת להם הנחיות מדויקות כדי להתמודד עם המצב. הטלפון מותקן בנקודות אסטרטגיות במבנה והוא מחובר ישירות למוקד החירום.

    מערכות יניקה לגילוי עשן מוקדם
    מערכת יניקה לגילוי עשן

     

    מערכת יניקה לגילוי עשן – פתרון חדשני

    מערכת יניקה לגילוי עשן נחשבת לאחד החידושים הבולטים בתחום בטיחות אש וחלק מרשימת ציוד כיבוי אש ברמה גבוהה במיוחד. מערכת זו דוגמת אוויר באופן רציף באמצעות צנרת יניקה המותקנת בחלל המוגן ומסוגלת לזהות חלקיקי עשן זעירים בעזרת גלאי לייזר מתקדמים. רגישותה גבוהה פי עשרה מרגישות גלאי עשן רגיל והיא יכולה לכסות שטח של עד 500 מ"ר. היא מתאימה בעיקר לחללים רגישים, כמו חדרי שרתים, רצפות צפות ולוחות חשמל ובניגוד למערכות פסיביות המגיבות רק בעת סכנה, היא פועלת באופן רציף. היתרונות שלה הם העובדה שהיא מסוגלת לזהות עשן שאיננו נראה לעין ושעלות התחזוקה שלה נמוכה יחסית.

    אמצעי בטיחות אש משלימים – למענה מקיף 

    מעבר למערכות גילוי וכיבוי אוטומטיות, נדרשים גם אמצעי בטיחות משלימים בכל מבנה. ברשימה זו אפשר למצוא, בין היתר, שילוט מואר, המציין את יציאות החירום ומסלולי המילוט, את תאורת החירום שפועלת במקרה של הפסקת חשמל באמצעות סוללות, ואת מטפי הכיבוי הידניים שנמצאים במקומות נגישים. חשוב להקפיד, בין אם מדובר בבית פרטי או בארגון עם מספר רב של עובדים, שכל אחד מהשוהים הבוגרים במקום יודע היכן נמצאים אמצעים אלה וכיצד להשתמש בהם בעת הצורך.

    קבוצת G1 – מגוון של פתרונות נגד אש להגנה על המבנה

    קבוצת G1, המובילה בתחומה בישראל, מציעה מגוון רחב של ציוד כיבוי אש ופתרונות מתקדמים בתחום זה. החברה מתמחה בהתקנת מערכות מתוצרת Notifier ו – GST, יצרניות מובילות בעולם שמוצריהן עומדים בתקנים המחמירים ביותר. צוות החברה דואג להתאים לכל לקוח את הפתרון הנכון לו, תוך הקפדה על עמידה בכל דרישות ההתקנה והרגולציה. מעוניינים בפרטים נוספים? צרו אתנו קשר. נשמח לעמוד לרשותכם.

    מאמרים נוספים
    ללקוחות אסטרטגים המפעילים סניפים בכל רחבי הארץ
    שירותי בידוק בטחוני: אודות עבודתם של בודקים ביטחוניים
    מצלמות אבטחה לעסקים
    סוגי מצלמות אבטחה לעסק
    מאבטחים
    שומרים ומאבטחים: תפקידם וחשיבותם
    סוגי מצלמות נסתרות
    סוגים של מצלמות נסתרות
    אבטחה לחברות הייטק 2
    שירותי אבטחה לחברות הייטק
    תהליך גיוס עובדים
    איך עובד תהליך גיוס עובדים? כך תייעלו ותעשו אותו נכון
    מאבטח
    אבטחה ללא נשק

    יצירת קשר

    אני מעוניינ.ת שנציג יחזור אלי